Sağlık Diyet listeleri, sağlıklı beslenme, sağlık haberleri ve sağlık sohbet alanı.

01-12-2019, 07:48 PM 1
Cavusoglu4444 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
SB Üyesi
Ad Soyad:
Üyelik tarihi: Jan 2019
Bulunduğu yer:
Mesaj: 301
Cinsiyet:
Operatör:
Aldığı Beğeni: 1/0
Ticaret:0, 0%
Keten Tohumu Nedir?

Oval, yatsı ve sert bir yapıya sahip olan keten tohumu, yaz aylarında meyve veren bir bitkidir. Kullanım alanı bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan keten tohumu, kıyafet ve yapımında da kullanılmaktadır. İnsan sağlığına önemli katkılarda bulunan keten tohumunun Antik Mısır ve Etiyopya’da sıkça kullanıldığı belirtilmiştir. Keten tohumu kullanımının M.Ö 30.000’li yıllara dayandığı ifade edilmektedir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan keten tohumu, vücut sağlığına önemli katkılarda bulunur. Kanserden kolesterole kadar pek çok alanda fayda sağlayan keten tohumu, Omega-3 yağ asitleri bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Keten tohumu çiğneyerek tüketilebileceği gibi toz halindeki şekliyle veya yağıyla da tüketilebilir. Keten tohumu yağı, keten bitkisinin tohumlarının sıkılmasıyla elde edilen bir yağdır.

keten-tohumu--001.jpg

Keten tohumu yağı, oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Yüksek oranda çoklu doymamış yağ asiti içerirken oldukça düşük miktarda doymuş yağ asiti içermektedir. Vitamin ve mineral bakımından incelendiğinde ise bol miktarda potasyum içerdiğini söyleyebiliriz. Potasyumun yanı sıra magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli mineralleri de içerisinde barındırır. Zengin içeriği sayesinde çok eski çağlardan bu yana geleneksel tıp alanında kullanılan keten tohumu yağı, günümüzde yapılan araştırmalar sonucunda da faydaları kanıtlanmış bir yağdır. Kalp damar sağlığından kolesterole kadar pek çok sağlık sorunu karşısında etkili sonuçlar alınmasını sağlayan keten tohumu yağını mutfakta da kullanabilirsiniz.

keten-tohumu-nedir.jpg

Keten tohumu yağını alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; bezir yağı ile keten tohumu yağını karıştırmamaktır. Keten tohumu yağı, üretim aşamasında ısıl işlem uygulanırsa, sanayide kullanılan bezir yağına dönüşür. Vernik ve boya yapımında kullanılan bezir yağı, insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli bir yağdır. Keten tohumu yağını eczane, aktar ve internet sitelerinden temin edebilirsiniz. Marka ve gramaj gibi faktörlerin etkisiyle fiyatlarda farklılık görebilirsiniz. Ortalama bir fiyat vermek gerekirse; keten tohumu yağını 8-60 TL aralığında geniş bir yelpazede bulabilirsiniz.

keten-tohumu-yaginin-kullanimi.jpg

Keten Tohumunun Faydaları
Keten Tohumu ve Cilt Sağlığı
Yaşlanma karşıtı olarak nitelendirilen keten tohumu, cilt sağlığına önemli katkılarda bulunur. Kırışıklık tedavisinde oldukça etkili olan keten tohumu yağı, içerisinde barındırdığı temel yağ asitleri sayesinde cildi besler ve daha pürüzsüz bir görünüm kazandırır. Kırışık oluşumunu önleyen keten tohumu yağı, bu sayede cildin yaşlanmasını geciktirir. Keten tohumu yağı, cilt yaşlanmasını tetikleyen temel etkenlerden biri olan ultraviyole ışınlarına karşı cildi korur. Böylece cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyarak kırışık oluşumunu önler. Piyasada satılan pek çok yaşlanma karşıtı ürünün içeriğinde keten tohumu yağı bulunmaktadır. Kozmetik ürünlerden beslenme önerilerine kadar pek çok alanda kullanılan keten tohumu yağı, doğal ve geleneksel bir ilaç niteliği taşımaktadır.

« Endoskopi Nedir ve Nasıl Yapılır? | Cildi Nemlendiren Bitki Yağları »

Seçenekler
Stil

Yukar? Git